Blog

KAHVENİN ÇEŞİTLERİ

Kahve çekirdekleri 2 ye ayrilir
 1)ARABiCA: Etiyopya'da kesfedilen ilk kahve bitkisinden türemiş olan Coffea Arabica, daha çok yüksekliği  800-2000 metre arasında olan dağlık platolarda veya volkanik yamaçlarda yetişir. Her yağmurlu dönemin ardından çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 9 ay gerekir.

Yazının devamı

KAHVE KUŞAKLARI

1.Dalga Kahvecilik:   Her seyin başlangıcında, 1800'lerde yani 19'uncu yüzyılda kahve bir ticaret aracı olarak görülüyordu. Toptan satın alma, kahveyi her eve sokacak sekilde pazarlama, tamamen kar amacı gütme üzerine kurulmuş bir sistemdi. Tam olarak bahsettigimiz birinci dalga bu oluyor. Yalnızca üretiliyor, satılıyor, marketlere geliyor, kullanıcı alıyor ancak herhangi bir zevk verme ya da alma amacı güdülmüyor. Portakal suyundan farklı görülmeyen kahve birinci dalgada sıradan bir ürün olarak pazarlanıyor.

Yazının devamı

KAHVENİN TÜRKİYE'DEKİ ÖNEMİ VE TARİHİ

Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu. Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu. Kahve, ünüyle birlikte hızla Arap Yarımadası'na yayıldı ve 300 yıl boyunca Habeşistan'da keşfedilen yöntem ile içilmeye devam edildi.

Yazının devamı

KAHVE BÖLGELERİ

Yeryüzünde milyonlarca insan her sabah bir fincan kahve ile güne başlar. Birçoğu, sütlü yada sade keyfini sürdükleri kahvenin çekirdeklerinin dünyanın hangi bölgesinden geldiğini bilmez.

Yazının devamı

KAHVE KAVURMA, PAKETLEME VE MUHAFAZA ETME

KAHVE ÇEKİRDEKLERİNİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ: Kahve çekirdekleri yaklaşık 1000 çeşit bileşen içermekte, şimdiye kadar ise bunlardan 800 kadarı araştırılmıştır. Çekirdeklerdeki mevcut aromalar ve farklı çekirdeklerin karakteristik özellikleri kavrulduğunda ortaya çıkmaktadır. İdeal kavrulma ısısı ve süresi kahve çekirdeğine göre değişiklik göstermektedir. Yalnızca single origin kahveler değil harman kahveler de kavrulabilir.

Yazının devamı

KAHVE MAKİNELERİ, EKİPMANLARI ve KAHVE DEMLEME METOTLARI

İyi kahve hazırlamak için bir çok metot bulunmaktadır, aralarında kıyaslama yapmak zordur ve herkes kendi favorisini öne çıkarabilir. Basit bir kahve demleme de, bir espresso da üstün nitelikli tatlar verebilir. İyi bir kahve demleme gerçekleştirmek ve aradaki farkları ayırt edebilmek için tecrübe ve bilgiye sahip olmak gerekmektedir.

Yazının devamı